Mi az a Blockchain Trilemma?

0
Mi az a Blockchain Trilemma?

hirdetés – görgessen a folytatáshoz

Mi az a Blockchain Trilemma?

Hogy a dolgokat nagyon leegyszerűsítsük, a blokklánc trilemma egy olyan kifejezés, amelyet az Vitalik Buterin. A trilemma szó itt arra utal méretezhetőség, decentralizáció és biztonság.

Ez a három kifejezés jelenti a fő problémákat a blokklánc felépítése során, és legtöbbször mindhárom nem számolható el a blokkláncban, így a fejlesztők kénytelenek kiválasztani kettőt a blokkláncon való elszámoláshoz a három közül.

Kulcs elvitelek

📌 Az Ethereum és a Polkadot projektek ma azon projektek közé tartoznak, amelyek erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy olyan megoldás szülessen, amely biztosítja, hogy a blokklánc kényelmesen figyelembe tudja venni a decentralizációt, a méretezhetőséget és a biztonságot.

📌 Akkoriban a legtöbb fejlesztő számára az volt a fő gond, hogy olyan blokkláncot építsenek fel, amely decentralizált volt, mivel ez volt a legfontosabb érdekesség minden más előtt.

📌 Abban reménykedünk, hogy a jövőben a skálázhatósági probléma a múlté lesz, és a blokkláncot a világ összes szektora és vállalkozása átveszi.

📌 A Lightning Network kezdeményezés egy kiváló módja a blokklánc skálázhatósági problémájának megoldására azáltal, hogy rétegmegoldásokon keresztül olyan csatornákat biztosít, amelyek a tranzakciók egy részét közvetlenül a blokklánctól vonják el.

LÁSD MÉG: A legjobb blokklánc-csomópont-szolgáltatók – Minden, amit tudnod kell

LÁSD MÉG: A 10 legjobb kriptovaluta a világ leggyorsabb blokkláncával

LÁSD MÉG: 7 legjobb Bitcoin Blockchain felfedező a tranzakciók megerősítéséhez

A blokklánc-fejlesztők legtöbbször inkább a decentralizációt és a biztonságot választják a skálázhatóság helyett, mert mennyire fontosak a blokklánc számára.

Nézzük meg, miért van ez így…

Decentralizáció és biztonság

A decentralizáció szó nagyon fontos szó, nem csak a blokkláncoknál, hanem a kriptovalutáknál is.

Ez a blokklánc lényege, és általában azért építik be, mert senki sem akarja, hogy bármely központi hatóság átvegye az irányítást a projekt felett.

hirdetés – görgessen a folytatáshoz

Ezenkívül a hagyományos pénzügyi rendszer már centralizált, ezért a fejlesztők úgy gondolták, hogy olyan blokkláncot hoznak létre, amely kihívást jelentene ennek a hagyományos pénzügyi rendszernek azáltal, hogy decentralizálttá teszi.

Szóval alapvetően, a blokklánc egyik fő célja az lenne, hogy közvetlen hozzáférést biztosítson a pénzünkhöz, és lehetővé tegye számunkra, hogy jobban kézben tarthassuk pénzügyeinket.

A biztonság szempontjából a fejlesztők ezt nagyon fontosnak tartják a blokklánc csomópontjain végrehajtott és érvényesített tranzakciók miatt.

Minél több csomópont van egy blokkláncon, annál inkább decentralizált a blokklánc, és annál hatékonyabb lesz a biztonság.

A fő kérdés, ami eszébe juthat, az, hogy mi történik, ha a skálázhatóságot hozzáadják a fent említett kettőhöz a blokkláncon?

Nos, ez meglehetősen egyszerű, a skálázhatósági funkció hozzáadása a blokklánchoz veszélyezteti a blokklánc biztonságát, mivel ez a kettő általában tagadja egymást.

Tehát ha fejlesztőként folytatja a méretezhetőséget, korlátoznád, hogy a blokklánc milyen messzire terjeszthető, és ez gyengíti a blokklánc biztonságát, megnyitva a blokkláncot a hackerek előtt, akiknek most könnyebb lenne átvenni a hálózatot és veszélyeztetni a biztonságot..

Miért kell a blokkláncnak a skálázhatóságot beépíteni a hátrányai ellenére?

Bár a blokkláncnak skálázhatósági problémái vannak, be kell építenie, ha várhatóan minden szektorban tömegesen elterjed.

Senki sem akarja használni a lassú tranzakciós idővel és sebességgel rendelkező blokkláncot az ilyen tulajdonságokkal rendelkező hagyományos rendszerekkel szemben.

hirdetés – görgessen a folytatáshoz

Ez az oka annak, hogy bizonyos kriptoprojekteken keresztül olyan megoldásokat kínálnak, amelyek gondoskodnak arról, hogy a blokkláncot úgy frissítsék, hogy jól tudja számolni a méretezhetőséget a biztonság vagy a decentralizáció veszélyeztetése nélkül.

Íme néhány az alábbi megoldások közül:

Ethereum 2.0: Sharding és Rollupok

Mi az a Blockchain Trilemma?

Az Ethereum egy olyan projekt, amely a skálázhatósági probléma kiküszöbölésén dolgozik a blokkláncban a Sharding és Rollups bevezetésével.

Ethereum Sharding itt alapvetően azt jelenti A tranzakciókat az Ethereum blokkláncon bitekre bontják, így a tranzakciók gyorsabban haladnak ugyanazon az időkereten belül torlódás nélkül.

Ezenkívül a biztonság sértetlen, mivel ezek a szilánkok önmagukkal kölcsönhatásba lépnek, hogy információt továbbítsanak a blokkláncnak, így semmi sem sérül.

Összegzések átlagos lehetővé teszi az Ethereum blokklánc hálózatai számára, hogy a tranzakciókat egyetlen láncba gyűjtsék össze, mielőtt a fő láncba küldenék őket. Ez azt jelenti, hogy csökkenti a tranzakcióhoz szükséges adatokat, csökkenti a forgalmat és növeli a sebességet.

A Villámhálózat: Állami csatornák

Az villámhálózat egy 2. rétegű megoldás, amely csökkenti a blokkláncon végzett tranzakciók költségeit olyan csatornákon keresztül, amelyek lehetővé teszik az egyének számára, hogy a blokkláncon közvetlenül tranzakciókat hajtsanak végre.

Amint ezek a csatornák bezáródnak, a nyitó és záró információk elküldésre kerülnek a blokkláncba, és mivel ezek a csatornák okos szerződéseket használnak, a biztonság nem sérül.

hirdetés – görgessen a folytatáshoz

Polkadot: Reléláncok és paraláncok

Mi az a Blockchain Trilemma?

A Polkadot, akárcsak az Ethereum, a skálázhatósági probléma megoldásának módjait keresi, és ezt közvetítőláncokon és ejtőernyők.

Polkadot eléri ezt a blokkláncok egymással való együttműködésével, ahol a hálózatok egy közvetítőlánchoz kapcsolódnak, hogy nagyon magas skálázhatóságot biztosítsanak, és a parachaineket független blokkláncként használják, amelyek a fő közvetítőlánchoz csatlakoznak.

Végső gondolatok

A jövő még mindig bizonytalan, amikor a blokklánc által kínált lehetőségekről van szó.

Egy dolog azonban biztos: a blokkláncok teljesen decentralizálttá, méretezhetővé és rendkívül biztonságossá tételére tett erőfeszítésekkel a világ egy olyan helyre kerülne, ahol a blokkláncok tömeges elfogadása lenne.

Ez az oka annak, hogy egyes fejlesztők még mindig úgy vélik, hogy ez lehetséges, és erőfeszítéseket tesznek ennek megvalósítása érdekében.

hasonló hozzászólások

Leave a Reply