A Cardano decentralizáltabb, mint az Ethereum?

0
A Cardano decentralizáltabb, mint az Ethereum?

hirdetés – görgessen a folytatáshoz

Utoljára 2022. november 19-én frissítette Eddu Oz

A Cardano decentralizáltabb, mint az Ethereum?

A Cardano és az Ethereum a legtöbb kriptovalutához hasonlóan azt állítja, hogy erősen decentralizáltak, de esetenként nehéz lehet meghatározni, hogy mennyire decentralizáltak.

Azonban nem minden kriptovaluta egyformán decentralizált, annak ellenére, hogy általában a decentralizáció a kriptovaluták létezésének egyik mozgatórugója.

A Cardano és az Ethereum, bár mindkettő decentralizált, nem egyenlő, mivel az egyik decentralizáltabb, mint a másik.

Kulcs elvitelek

📌 A Cardano decentralizáltabb, mint az Ethereum, amint azt a validátorok száma és a teljes ADA készlet százalékos aránya bizonyítja.

📌 Egyetlen kriptovaluta sem teljesen decentralizált vagy központosított, mivel mindkét funkció elemei szükségesek a megfelelő működés és hatékonyság biztosításához.

📌 Annak ellenére, hogy nem olyan decentralizált, mint a Cardano, az Ethereum továbbra is életképes befektetési lehetőség, és piaci kapitalizációja alapján a második legnagyobb kriptovaluta.

📌 A decentralizáció biztosítja, hogy a kriptovaluta blokkláncok optimálisan működjenek anélkül, hogy egy vagy több szereplő kompromisszumot kötne.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk ezeknek a kriptovalutáknak a legfontosabb elemeit, hogy megtudjuk, melyikük a decentralizáltabb.

LÁSD MÉG: Hogyan működik a Cardano Mainnet hálózat (egyszerűsített)

LÁSD MÉG: Mennyivel gyorsabb a Cardano, mint az Ethereum?

LÁSD MÉG: Cardano tranzakciós díjak vs. Ethereum tranzakciós díjak (legjobb összehasonlítás)

Mi az a decentralizáció?

A Cardano decentralizáltabb, mint az Ethereum?

A decentralizáció egyszerűen az irányítási és döntéshozatali folyamatok átadása egy központi egységről egy megosztott hálózatra.

hirdetés – görgessen a folytatáshoz

Például egy blokklánc hálózatban egyetlen entitás nem dönthet mások nevében a hálózatban.

Ennek az az előnye, hogy elősegíti a jobb hatékonyságot és a kiváló döntéshozatalt, mivel egyetlen entitás rossz döntéshozatala nem érinti negatívan az egész hálózatot.

Emellett ott van az egészséges verseny megteremtése is, amely különösen azokat az egyéneket jutalmazza, akik folyamatosan gondoskodnak arról, hogy a blokklánc-hálózat időről időre még jobb legyen.

A kriptovaluták decentralizációjának meghatározásakor mindig két tényezőt veszünk figyelembe a tét-bizonyítási protokoll segítségével. Az egyik a jogkivonat-készlet százalékos aránya, amelyet egyetlen érvényesítő egy adott időpontban tart.

Tegyük fel például, hogy az Ethereum teljes keringő készlete 4 milliárd ETH, és egyetlen validátor a teljes mennyiség 40%-át birtokolja.

Ez azt jelentené, hogy az Ethereum nem annyira decentralizált, mint amilyennek látszik, mivel ez a validátor a tulajdonjogán keresztül elegendő ellenőrzést gyakorol az Ethereum mint kriptovaluta felett.

A második tényező a konszenzus mechanizmusa. A decentralizált kriptovaluták konszenzusos mechanizmussal rendelkeznek, amely biztosítja, hogy a hálózaton belüli egyének minden intézkedése a blokklánc-hálózat egészének javát szolgálja.

Végül, van egy jelenlegi mondás, miszerint egyetlen kriptovaluta sem 100%-ban decentralizált, ami valójában igaz is lehet, tekintve, hogy egyes blokklánc-hálózatok továbbra is fenntartják a központosítást, míg mások feláldozzák a decentralizációt a gyorsabb tranzakciós sebesség és tranzakciófeldolgozás érdekében.

Ez egy olyan funkció, amely az utóbbi időben még gyakoribb, ahogy egyre több blokklánc-hálózat jön létre.

hirdetés

Crypto & FX frissítések

Útvonal a kriptográfia és más pénznemek megértéséhez

Bízzon bennünk, e-mailje biztonságban van

A decentralizáció előnyei

A decentralizálásnak számos előnye van, amelyeket az alábbiakban világosan kifejtünk.

Független ellenőrzés és döntéshozatal

A decentralizáció elősegíti a független ellenőrzést és döntéshozatalt, így a döntést hozó egyénnek nem kell másokra várnia, mielőtt meghozza döntését.

Bármilyen döntés is születik, legyen az jó vagy rossz, az csak a szóban forgó egyént érinti, és nem az egész blokklánc-hálózatot, ahogy ez a központosított hálózatoknál megszokott.

Megbízhatatlan kapcsolatok

A decentralizáció egyik fő előnye, hogy a kriptovaluta blokklánc-hálózatának minden egyes része tökéletesen működik, és pontosan ellenőrzi a tranzakciókat anélkül, hogy ellenőrizni kellene a többi rész munkahatékonyságát és pontosságát.

Lényegében bízhat abban, hogy a blokklánc hálózatot alkotó összetevők milliói tökéletes összefüggésben és harmóniában működnek, így lehetetlenné teszi, hogy az egyik rész kompromittálja a másik és a blokklánc hálózat egészét.

Az adatok hitelessége

Decentralizált jellegük miatt az elosztott vagy megosztott hálózatokról ismert, hogy nagyobb az adatok hitelessége és átláthatósága, mint a központosított rendszereké, ahol az adatok könnyen ellophatók, megsérülhetnek vagy akár módosíthatók.

Az erőforrások optimális elosztása

A decentralizáció használata biztosítja az erőforrások megfelelő elosztását a különböző csomópontok blokklánc különböző részeihez történő hozzárendelésével a nagyobb hatékonyság érdekében.

A decentralizáció hátrányai

A kriptovalutákra és a blokkláncra történő decentralizáció hatalmas előnyei ellenére még mindig vannak hátrányai, amelyeket az alábbiakban tekintünk meg:

hirdetés – görgessen a folytatáshoz

Magas volatilitás

Az Ethereum és a Cardano, valamint más kriptovaluták, köztudottan rendkívül ingadozóak piaci áraikat tekintve, és ennek az az oka, hogy ezeknek a kriptovalutáknak nincs központi egysége, amely szabályozná az áraikat.

Magas bűnözési arány

A blokklánc-hálózatokban a decentralizáció bevezetése oda vezetett, hogy a kiberhackerek és csalók kriptovalutákat használnak árnyékos és illegális tranzakciók lebonyolítására, mivel pontosan tudják, hogy ezeket a tranzakciókat így nehezebb nyomon követni.

Cardano vs. Ethereum: melyik a decentralizáltabb?

A Cardano és az Ethereum egyaránt decentralizált kriptovaluták, de ahhoz, hogy megtudjuk, melyik a decentralizáltabb, össze kell hasonlítanunk az érvényesítők számát, az ezekben az érvényesítőkben lévő tokenek százalékos arányát és a téttel rendelkező tokenkészlet százalékos arányát.

Ezeket a feltételeket figyelembe kell venni, mivel a Cardano és az Ethereum egyaránt a tét-bizonyítási protokollt használja.

Hogy az említett, Cardano összesen van 3202 érvényesítő2200 validátor birtokolja a teljes részesedés 22%-át.

Ethereumviszont összesen 435 000 érvényesítővel rendelkezik, négy validátor birtokolja a teljes részesedés 59,6%-át. Ezek az érvényesítők a Binance, a Kraken, a Coinbase és a Lido Finance.

Ebből ezen a ponton nyilvánvaló, hogy Cardano decentralizáltabb, 1002 validátor birtokolja a teljes tét 78%-át, míg az Ethereum 4 validátora a teljes tét 59,6%-át teszi ki.

hirdetés – görgessen a folytatáshoz

Mindazonáltal fontos megjegyezni, hogy egyetlen kriptovaluta sem teljesen decentralizált, és néha meglehetősen nehéz megállapítani két vagy több kriptovaluta decentralizációjának szintjét egyedi szerkezetük miatt.

Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)

Hogyan határozható meg egy kriptovaluta decentralizáltságának szintje?

Egy kriptovaluta decentralizáltsági szintjének meghatározása kétféleképpen történhet, attól függően, hogy a tét-bizonyítást vagy a munkabizonyítást alkalmazza.

hirdetés – görgessen a folytatáshoz

A munka igazolásánál a hash arány és a hash arány eloszlása, míg a tét igazolásánál az érvényesítők téttel rendelkező tokenek számát és a token forgalomban lévő készletét veszik figyelembe.

Kinek van a legtöbb validátora az Ethereum és a Cardano között?

Az Ethereum sokkal több érvényesítővel rendelkezik (435 000), mint az Ethereum (2977 validátor).

Végső gondolatok

Mind az Ethereum, mind a Cardano decentralizált, bár a Cardano decentralizáltabbnak tűnik.

Mindazonáltal mindketten nagy teljesítményű kriptovaluták egyedi jellemzőkkel és szerkezettel, és alkalmasak befektetésre, ha befektetni szeretne.

hasonló hozzászólások

Leave a Reply